Bodypositivity

Ik heb lang nagedacht of ik ook iets zou zeggen over de cover van de Linda die deze week is verschenen. Er zijn veel lovende woorden, maar ook genoeg kritieken. Ik deel beide. Ik vind het fantastisch dat Linda aandacht besteedt aan bodypositivity, vind het onwijs tof dat ze zelf die hoge drempel om in bikini op de foto te gaan over is gegaan (want ze heeft het tenslotte al jaren over haar eigen onzekerheid wat betreft haar figuur) en de boodschap is duidelijk.

Maar het stoort me dat ze in de afgelopen maanden meerdere artikelen post met tips hoe je je lichaam (?) kan makeuppen zodat je een slanker lijf creëert en ze boordenvol tips geeft hoe je het ‘ideale’ lichaam krijgt. Ideaal? Je bedoelt volgens die standaard die er is gecreëerd door de samenleving en die we met z’n allen angstvallig in stand houden?

Ook Miljuschka vind ik geweldig voor het promoten van het feit dat veel mensen een vetrol hebben hier en daar en we ons daar niet voor hoeven te schamen. Maar tegelijkertijd is ze hét gezicht van Weight Watchers. Dat schuurt toch wel een beetje. 

Veel BN’ers doen mee met de ‘hype’ en posten massaal bikinifoto’s. Ook Victoria Koblenko pakt haar huid vast (of zoals zij het noemt: vet) en laat zien hoe veel moeite ze heeft om haar onvolmaaktheden op het wereld wijde web te gooien. In een bikini door haar zelf ontworpen (want hey, vet handig dat je deze bodypositivitymovement dus ook even kan gebruiken voor je #swimwear met je hashtags. #moneymindset) maakt ze meer dan tien stories en post ze over hoe dit de eerste keer is dat ze een foto níet photoshopt. En oprecht: vet tof (pun intended) voor haar!

Want ja, hoe dun of dik je ook bent, vrijwel iedereen is onzeker. En dat hoeft geen wedstrijd te zijn, want je kan met drie kilo ‘teveel’ je even slecht voelen als met dertig kilo ‘teveel’. Want dat vrouwen als Victoria zich niet onzeker voelen, dat zou ik nóoit willen beweren. Maar dat is nu juist het hele punt niet. 

De hele bodypositivitymovement is in de jaren 60 ooit gestart met onder andere de NAAFA (The National Association to Advance Fat Acceptance). Precies. Dikke mensen moeten geaccepteerd worden en niet gediscrimineerd. Bodypositivity is dus oorspronkelijk bedoeld zodat mensen met lichamen buiten de ‘norm’ (dus ook zwart, trans, dik etc) zich geaccepteerd moeten voelen. En jazeker, ze worden gediscrimineerd. Dikke mensen zijn zo’n beetje de speelbal van de maatschappij; de groep waar iedereen het over eens is dat we er met z’n allen een mening over mogen hebben. Want dik zijn is je eigen schuld, dik zijn en daar trots op zijn motiveert anderen om ook dik te zijn (het wordt echt gezegd), dikke mensen zijn lui, willen niet sporten, kosten de maatschappij geld en ik kan nog honderd vooroordelen noemen. 

Inmiddels is de term bodypositivity overgenomen door iedereen die graag wil dat álle lichamen gelijk behandeld worden en dat omarm ik. Alleen veel mensen die dit vertegenwoordigen die wél binnen die door de maatschappij gecreëerde en geaccepteerde norm vallen, misbruiken de term nu. Gebruik het woord zelfliefde, je mag van je lichaam houden inclusief die vetrol, of je acne, je straiee, je lichaamshaar en alles waar je ooit onzeker over bent of bent geweest. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: iedereen moet geaccepteerd worden, mensen moeten niet zo’n oordeel hebben over anderen

Maar geef bodypositivity terug aan de mensen buiten de norm. Aan die mensen die niet op een terras durven te zitten omdat de stoel waarschijnlijk te klein is. Of aan die mensen die niet durven te douchen in een sportschool omdat ze van de buitenkant niet hetzelfde geslacht hebben als zij van de binnenkant voelen. Die worden uitgescholden en gepest vanaf jongs af aan totdat je op stap gaat. Of aan die mensen die nog steeds moeten shoppen in een verdomhoekje van de winkel omdat je je hoort te schamen dat je niet in maat 36 past.

En ja, wellicht denk je: “Joe Lisette. Je bent gewichtscoach, dik en je bent voorstander van bodypositivity. Dat is raar.” Dat kan dus gewoon. Ik promoot niet dat je af moet vallen, ik geef nóoit ongevraagd (voeding)advies en ik zal zeker niemand beoordelen op wat voor figuur iemand heeft. Ik promoot een gezonde leefstijl, omdat ik het belangrijk vind dat je gezond leeft en je je goed voelt in je vel, hoe groot of klein dat vel ook is. Gezondheid is het doel, afvallen is (in de meeste gevallen) maar een resultaat.

Rant is bijna over. Bodypositivity is fantastisch, maar laten we met z’n allen niet vergeten waar dit allemaal echt om begonnen was. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.