30+ Kaasstengels

Stel je voor dat je op een eiland zit en je mag maar 1 soort eten meenemen. Zou jij dan kunnen bedenken wat dat voor je is? Voor mij weet ik het wel: dat is sowieso kaas. Ik ben een enorme kaasfan en eet het het liefst élke dag. Jammer genoeg zit er behoorlijk veel vet in en moet ik daar soms keuzes in maken.

Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel minder volvette alternatieven, zoals 20+ of 30+ kaas!

In het geval van 30+ kaas bestaat 30% van de droge stof van kaas (dus zonder water/eiwitten en andere ‘natte’ voedingsstoffen) uit vet. Hieronder zie je hoeveel gram vet 100 gram kaas bevat. Bron: voedingscentrum   

Ingrediënten (voor 6-8 kaasstengels)

  • 70 gram geraspte 20+ of 30+ kaas
  • 60 gram amandelmeel
  • 35 gram lijnzaad (gebroken)
  • 1 klein ei
  • Olijfolie (ets minder dan een eetlepel)
  • Theelepel oregano
  • Snuf zout/peper

Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden. Dan voeg je de droge ingrediënten bij elkaar in een kom en mix je deze. Het is belangrijk dat je lijnzaad gebroken is. Je kunt dit kant en klaar in de winkel kopen, of het zelf breken door een vijzel te gebruiken. Lijnzaad dat heel is kun je langer bewaren, vandaar dat ik zelf koos voor de optie om een vijzel te gebruiken. 

In een andere kom klop je het ei en voeg je de olijfolie toe. Eenmaal gemixt, voeg je deze toe aan de bak met droge ingrediënten en meng dit goed. Als het deeg nog wat te droog is, kun je er nog wat amandelmeel aan toe voegen.

Op een bakpapier maak je 1 grote vierkante plak. Hou er rekening mee dat je er repen uit snijdt zodra het in de oven is geweest. Het deeg mag juist wat plakkerig zijn. Je kunt een ander bakpapier gebruiken om de lap platter te maken, tot ongeveer een halve centimeter dik.

Afhankelijk van je oven laat je de plak 22-24 minuten gaar worden. Als deze klaar is (en goudbruin), kun je hem uit de oven halen en zodra deze niet ál te heet meer is, in dunnere stroken snijden. Als je hier te lang mee wacht, breken de stukken af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.