Bananen Bieten Brownie

De meeste mensen in Nederland eten vooral groente tijdens hun avondeten. De aanbevolen hoeveelheid volgens het voedingscentrum is minimaal 250 gram per dag voor volwassenen.

Ik had vroeger veel moeite om tijdens het koken (voor mijzelf) groente te koken en kwam ook vaak niet aan die dagelijkse hoeveelheid. Wellicht dat je dit herkent, of vind je het lastig om je kinderen de juiste hoeveelheid groente te laten eten op een dag.

Mijn tip zal altijd zijn: maak het leuk! Probeer de hele dag door alvast groente te eten, te snacken en zorg er vooral voor dat je het lekker vindt. Of lekker maakt, natuurlijk! 

Een andere manier waarop ik nu ook groente in mijn dag probeer te ‘sneaken’, is door deze te verwerken in een taart of cake. Ik heb zo al een wortelcake, maar ook eens een courgettebrownie gemaakt. En dan is er nu de Bananen Bieten Brownie! Allitereert ook zo lekker 😉

Ingrediënten:

  • 2 voorgekookte rode bieten 
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 25 gram cacao
  • 120 gram havermeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram agave siroop (of honing/maple syrup)
  • 60 gram 85% pure chocola
  • Handje walnoten (ongeveer 25 gram)

Wat te doen:

Rasp de twee rode bieten zodat er een soort puree ontstaat en doe dit in een aparte kom. 

In een andere kom doe je de twee eieren en kluts deze. 

In een derde kom doe je de 2 bananen en prak deze met een vork zodat ze ook een puree worden. Voeg hier de eieren aan toe en mix dit door elkaar. Vervolgens doe je zowel de bietenpuree, als je bakpoeder, havermeel en de cacao erdoor en zorg dat dit een smeuïg mengsel wordt. 

Als laatste hak je de pure chocola in stukken zo groot als jij dat fijn vindt, evenals de walnoten. Schep deze even door het mengsel.

Ik heb twee kleine bakvormen gebruikt voor deze hoeveelheid beslag. De meest gebruikte vorm is een vierkante bakvorm van 20 cm of een cakevorm. Het rijst wel een beetje, dus vul hem niet helemaal tot de rand.

Zet deze in een voorverwarmde oven van 180 graden en laat je brownie voor ongeveer 30 minuten bakken. Als de bovenkant wat begint te ‘barsten’ en deze is droog/krokant, dan issie klaar. De binnenkant hoort uiteraard smeuïg te zijn.

De bietensmaak proef je overigens wel! Ik vind dat dus wel lekker, maar het zou kunnen dat je kinderen er minder in trappen. Dan kun je kiezen voor 1 of anderhalve rode biet.

Ik ben heel erg benieuwd wat jij er van vindt! Laat je het me weten in een reactie of door me te taggen met @lisettelight op instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.