Citroenmuffins met blauwe bessen

Ik vind muffins een van de lekkerste tussendoortjes die er bestaan. Ook al is het midden in de winter, het voelt inmiddels al wel richting de lente gaan en zodoende kreeg ik opeens zin in citroenmuffins! Dit is een recept voor 12 stuks en ook deze zijn weer in te vriezen zodat je ze niet per se allemaal op 1 dag hoeft op te eten. Dit is overigens ook een fijne (deel van je) ontbijttip!

Ingrediënten:

  • 220 gram speltmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • een snuf zout
  • 1 biologische citroen
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eieren
  • 150 gram yoghurt (skyr)
  • 4 eetlepels honing
  • vanillestokje
  • 150 gram blauwe bessen

Verwarm de oven voor op 180 graden voor en smelt de kokosolie in een pan. 

Het speltmeel, de bakpoeder en een snuf zout doe je in een kom en meng je door elkaar. In een andere kom klop je de twee eieren. Daarbij gooi je 150 gram yoghurt. Ik ben gek op Skyr, maar je zou ook andere yoghurt kunnen gebruiken. Schraap de merg uit het vanille stokje en doe dit evenals de 4 eetlepels honing in de bak met de yoghurt en de eieren. Als de kokosolie gesmolten is, meng je deze hier ook door. 

Rasp een biologische citroen* en voeg dit toe aan het mengsel. Snij vervolgens de citroen doormidden en voeg ook het sap van een halve citroen toe aan het mengsel. Meng dit goed door elkaar. Als dit goed gemengd is, kun je ook de inhoud van de andere kom toevoegen en wederom tot een glad beslag mengen. Probeer het luchtig te houden door te spatelen. 

Voeg als laatste voorzichtig de blauwe bessen toe. Je wil niet dat ze kapot gaan, want voor je het weet is je beslag paars. Alhoewel dat misschien juist wel heel leuk is én een natuurlijkere voedingskleurstof bestaat niet! Anyway, ik heb ze heel netjes heel gehouden. Vul de bakvormpjes met je beslag voor 3/4, want ze gaan nog rijzen in de oven. Zet ze in de oven en check met een satéprikker of ze na 25 minuten gaar zijn. Komt de satéprikker er schoon uit, dan zijn ze klaar!

*Het is echt belangrijk biologische producten te gebruiken, specifiek als je de schil verwerkt in een gerecht. We weten allemaal dat de vruchten in onze supermarkt er niet zomaar mooi uit zien. Zo spuit ‘men’ een chemisch laagje over de vruchten om het fruit mooi te laten glanzen en langer houdbaar te laten zijn. Maar dit wil je natuurlijk niet in je verse muffins!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.