Gezonde Carrot Cake

Het zal wel ongeveer vijftien jaar geleden zijn toen een vriendin vertelde dat ze voor kerst een taart had gemaakt met wortels erin. Dat vond ik toen een heel raar idee. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is de worteltaart, ook wel carrotcake genoemd, al ingeburgerd bij velen. In ieder geval bij mijn medemillenials. Woopwoop!

Deze taart is wederom een gezonde versie. Veel van mijn gezonde versies van taarten bevatten bananen en havermeel. Bananen gebruik ik vaak als basis en suiker uit fruit is altijd beter dan geraffineerde suiker (zoals kristalsuiker). Havermeel gebruik ik liever dan witte bloem, want hier zitten veel meer vezels in. Het is dus beter voor je darmen en zorgen voor een voller gevoel. Hier kun je trouwens meer over lezen in mijn blog ‘brood is niet zo eng’. Overigens kun je net zo goed volkoren speltmeel gebruiken, of eventueel volkoren tarwemeel. 

Ingredienten voor de taart:

  • 180 gram geraspte wortel
  • 2 rijpe bananen
  • 2 middelgrote eieren
  • 200 gram havermeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 100 ml ongezoete amandelmelk/drink
  • 70 gram dadels
  • 60 gram walnoten
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels kaneelkruiden

Ingredienten voor de topping:

  • 150 gram zuivelspread light
  • 2 eetlepels Skyr/kwark (vanille of naturel)
  • 25 gram walnoten
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel honing (optioneel)
  • Citroensap (optioneel)

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een taart- of cakevorm in.

De dadels kun je van te voren even weken in een bakje water zodat ze wat zachter worden. Overigens heb ik gemerkt dat het geheel afhankelijk is van het soort dadels dat je koopt. Medjoul dadels (die grote, ook verkrijgbaar bij de supermarkt) zijn mijn lievelings. Deze gooi je in een keukenmachine of maal je fijn met een staafmixer. Dit geheel doe je in een blender, met de bananen, amandelmelk en eieren en mix je tot een glad beslag.

In een kom roer je de havermeel, de kruiden en het bakpoeder door elkaar en uiteindelijk giet je het beslag uit de blender in de kom. Voeg hier ook de geraspte wortel aan toe (vers geraspt is wel het lekkerst) en de walnoten en zorg er voor dat alles goed gemengd is. 

Giet het beslag in je taartvorm en zet de taart voor ongeveer 35 minuten in de oven. In tegenstelling tot bij de brownie, kun je hier wel met een satéprikker in prikken om te kijken of hij er schoon weer uit komt (of in mijn geval een sushistokje want ik heb geen satéprikkers in huis, wat ben ik ook een nep-indo, sorry pap). Schoon = gaar.

De topping maak je door de zuivelspread en de Skyr/kwark te mengen in een kom, met de binnenkant van een half vanillestokje en eventueel wat citroensap en/of honing naar smaak. Als de taart klaar is en afgekoeld, kun je de topping over de taart verdelen en de walnoten er bovenop leggen. 

Als je ‘m maakt, zou ik het leuk vinden dat te horen! Je kan me vinden op Instagram (@lisettelight) of vermeld het onder #lisettelight. Geniet ervan!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.