Gezonde kwarktaart

Zie jij ook wel eens op tegen een verjaardag? Dat je weer de vraag krijgt of je een gebakje wil en dat álles in je lijf schreeuwt: JA! Terwijl je ook weet: die chocoladetaart is misschien niet de allerbeste beslissing als ik gezond wil eten..

Zoals voor velen wellicht bekend, is de kwarktaart vaak een van de gezondere opties als je toch een gebakje wil. Deze taart bestaat uit kwark, gelatine en zoetstof. De bodem bestaat voornamelijk uit dadels en amandelmeel. Deze taart is dus perfect als je niet elke keer je gebak af wil slaan, en graag iets zoets en toch gezonds wil eten! Hij is supersimpel om te maken. Je moet wel even wachten tot ie stijf is geworden, en ik kan je vertellen, dat vergt geduld..

Ingrediënten voor twee kleine taartjes (vermenigvuldig met 1,5-2 keer als je een gemiddelde taartvorm gebruikt):

  • 80 gram amandelmeel
  • 6 medjoul dadels
  • Snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 limoen
  • 500 gram halfvolle kwark
  • 10 stevia druppels (zoetstof)
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 mango
  • Garnering (frambozen/mango)

Ik gebruik het liefst van die grote medjoul dadels van de markt. Je haalt de pit eruit en doet ze in een keukenmachine of maalt ze fijn met een staafmixer. Daar voeg je de amandelmeel, kaneel en zout aan toe. Je kunt nu ook verder met je handen om zo het deeg te kneden. Als het te plakkerig is, voeg dan nog wat amandelmeel toe. Bedek de bodem van een bakblik met bakpapier en bedek de hele bodem met je deeg. Zet deze dan in de koelkast.

Doe de kwark in een kom en knijp een limoen hier over uit. Druppel ook de zoetstof over de kwark en mix dit goed met een garde. Leg ondertussen 5 blaadjes gelatine in een laagje water. Pak een pan en schenk daar 3 eetlepels water in. Zet deze heel kort op het vuur en leg meteen de zacht geworden blaadjes gelatine hierin. Roer tot dat de blaadjes zijn opgelost en haal dan onmiddellijk van het vuur. Schep een paar lepels kwark in de pan als deze weer wat afgekoeld is en meng goed. Voeg dan dit mengsel bij de overige kwark en meng wederom. Schenk dit mengsel over de bodem in je bakvorm en zet samen weer in de koelkast. Dit laat je minstens een uur staan.

Na een uur maak je de topping. Je pureert de mango (of ander fruit naar keuze*) en weekt het laatste velletje gelatine weer in water. Doe de gepureerde mango in een pan, voeg gelatine toe en doe het vuur heel zachtjes aan. Net genoeg totdat je gelatine is opgelost terwijl je blijft roeren. Als dit goed gemengd is, afgekoeld en je kwarktaart ondertussen stijf genoeg, kun je het mengsel er bovenop gieten. Nu laat je de taart minstens twee uur opstijven in de koelkast.

Als je dus ’s avonds een feestje hebt, maak de taart bij voorkeur ’s ochtends, want dan weet je zeker dat ie niet in zakt als je hem opdient! Eet smakelijk!

*Uiteraard kun je dit met verschillende soorten fruit doen. Let op dat kiwi, ananas, papaya, vijgen en gember niet mixen met gelatine en dus uitgesloten zijn. Probeer ook eens een andere smaak kwark!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.