Kniepertjes (zonder suiker)

Als je in Drenthe of Groningen woont of hebt gewoond dan is de kans groot dat je ze kent: Kniepertjes en rolletjes! Ik ben in Drenthe geboren maar woon al bijna de helft van mijn leven in Groningen en elk jaar rond de jaarwisseling eet ik ze graag.

Kniepertjes (of knieperties in het Drents) zijn platte wafeltjes die men vaak eet aan het einde van het jaar. Het platte koekje symboliseert het ‘uitgevouwde’ jaar. Rolletjes (ook wel ‘Vegter’s rolletjes, of nieuwjaarsolletjes) eet men vaak in het begin van het nieuwe jaar. Dit symboliseert juist dat het jaar nog niet, onbekend en opgerold is.

In de versie zoals die normaal gesproken wordt gemaakt, zit veel boter en suiker. Uiteraard heb ik van beide varianten een gezondere variant gemaakt! Het enige dat je nodig hebt (naast de ingrediënten) is een wafelijzer, maar die is zo te bestellen op het internet.

Hieronder vind je het kniepertjesrecept, bij recepten vind je het recept voor rolletjes! Ik heb gebruik gemaakt van erythtritol in plaats van suiker. Dit kun je vinden in bijvoorbeeld de Ekoplaza. Het is een ideale vervanger voor suiker (wel iets minder zoet) en bevat geen calorieën. 

Je kunt kiezen voor margarine of voor roomboter. Margarine kan een betere keuze zijn omdat er minder verzadigde vetten in zitten. Roomboter kan juist een betere keuze zijn omdat hier geen transvetten in zitten (zoals wel bij margarine). Bij zoete producten zoals veel op deze website hanteer ik vaak: hoe dichter bij de natuur, des te gezonder. Gezond is namelijk op twee manieren te lezen: minder suiker en/of vet, of juist minder bewerkte producten. In dit geval kies ik nu dus voor de laatste optie. Als je hier vragen over hebt, kun je me altijd een bericht sturen!

Ingrediënten voor 20 stuks:

  • 250 gram volkoren tarwemeel
  • 200 gram erythritol
  • 100 gram (room)boter
  • 1 ei
  • Snuf kaneel

Zorg ervoor dat de boter even buiten de koelkast staat zodat je deze zo goed kan kneden. Meng dan alle ingrediënten in 1 bak en maak er een grote bal van. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan nog wat tarwemeel toe. 

Maak van die grote bol 20 kleine bolletjes (ter grootte van een walnoot). Je kniepertjesijzer kun je alvast aan doen en deze even invetten. Dit hoeft maar 1 keer, tussen de kniepertjes door is dat niet nodig. Het bolletje kun je tussen de ijzers klemmen, hou dit 10 seconden goed vast en laat het ijzer daarna los. Na ongeveer 30 seconden zijn ze klaar. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, zodat ze daar kunnen afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.