Kwarkbrood met appel

We zitten inmiddels al een paar weken in de ‘intelligente’ lockdown en ik raak er langzamerhand aan gewend. Er is veel gebeurd in die paar weken in mijn leven. Zo ben ik verhuisd, is er het een en ander veranderd op mijn werk en moet ik toegeven dat ik mijn leven behoorlijk aan moest passen. Zo heb ik dus ook al een aantal weken niets gebakken, terwijl ik dat toch sowieso elke week een keer doe. 

Dat ik niet meer sport (in de sportschool dan) is ook een van de redenen dat ik niet heb gebakken. Mijn proefkonijnen zie ik helaas niet meer zo vaak als eerder en als ik nu iets bak, dan raakt mijn vriezer overvol! Alles in 1 keer opeten is niet zo verstandig ;-). Toch ga ik vanaf nu weer beginnen. Ik word blij van die geur in mijn huis als de oven aan staat en nog blijer als dat wat ik gebakken heb, klaar is om op te eten!

Ik heb nu een kwarkbrood gemaakt. We weten inmiddels dat we suiker en bloem vaak kunnen vervangen door banaan, maar dat kan ook gerust door kwark! In dit geval heb ik gekozen voor Skyr, mijn lievelings.

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 1 banaan (rijp)
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 250 gram skyr (of andere kwark)
  • 1 appel
  • 3 theelepels kaneel
  • 250 gram havermeel
  • 50 gram notenmix rood fruit 
  • Snuf zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.

De banaan prak je in een kom. Het ei klop je los en voeg je toe bij de banaan. Vervolgens voeg je ook de kwark, de kaneel, de havermeel, het zout en het bakpoeder toe. Zorg ervoor dat je dit goed mengt. In tegenstelling tot bij een cakedeeg wordt dit deeg niet zo soepel. Je kunt het ook met je handen mengen als dit makkelijker gaat.

Als dit goed gemengd is, snijd je de appel en voeg je die samen met de notenmix toe aan je mengsel. Je kunt eventueel wat schijfjes appel bewaren voor bovenop je kwarkbrood.

Uiteraard kun je de notenmix inwisselen voor bijvoorbeeld walnoten en rozijnen. De appel kun je vervangen door peer. Net wat jij lekker vindt!

Schep het mengsel in een ingevet cakeblik en zet hem 35-40 minuten in de oven. Kijk wederom goed of hij gaar is door met een sateprikker in het deeg te prikken.

Een of twee van deze plakjes kun je ook heel goed als ontbijt eten. Als je niet van plan bent om ze allemaal meteen op te eten of uit te delen, kun je het brood in plakjes snijden, heel goed verpakken en ze invriezen. Zo kun je, elke keer dat je een of twee plakjes nodig hebt, ze makkelijk uit de vriezer halen. Geniet ervan en laat me weten of het je lekker lijkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.