Mijn gezondere versie van de pandancake

Spekkoek, kue lapis, klepon, sponscake. Het zijn een paar woorden waarbij het water bij mij al in de mond loopt. Het zijn Indische lekkernijen met behoorlijk wat boter en suiker. 

Als dochter van een Indische vader ben ik bekend met deze gerechten en heb er dan ook vele gegeten! Helaas weet ik dus ook dat je er absoluut niet te veel van kan eten, dus leek het mij perfect om een van deze vier voorbeelden tot een gezonder alternatief om te toveren.

Ik heb gekozen voor sponscake, of zoals het ook wel genoemd wordt: pandancake.

Deze cake krijgt zijn naam, smaak én kleur door de pandanbladeren. In andere gerechten kun je de bladeren gebruiken, voor de cake gebruiken we pandanpasta, dat te verkrijgen is in elke toko. Disclaimer; hier ziet wel kleurstof in (wat ik liever vermijd), maar wat in dit gerecht onvermijdelijk is. Wie weet kan ik het ooit nog op een andere manier proberen te maken zonder deze toevoeging, dus alle tips zijn welkom!

Ook heb ik voor deze cake sucanat gebruikt. Sucanat is een afkorting van Sugar Cane Natural. Deze natuurlijke rietsuiker blijft suiker, en daar moet je dus niet te veel van eten, maar is niet vergelijkbaar met kristalsuiker. Sucanat is namelijk ongeraffineerde suiker, dus onbewerkt en een fijn alternatief voor de suiker die we normaal kennen!

Ik heb in dit recept gekozen voor havermeel in plaats van bloem, zodat de voedingswaarde omhoog gaat. Om deze reden is hij iets minder luchtig, maar daarom zeker niet minder lekker!

Dit recept is dus een gezondere versie, maar het blijft cake. Dus geniet intens, maar eet met mate 😉

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 1 theelepel pandan pasta
  • 100 gram sucanat
  • 100 gram havermeel
  • 20 gram kokosmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden.

In twee vetvrije kommen splits je de eieren: in 1 kom de eiwitten, in de andere het eigeel. Met een mixer mix je de eiwitten totdat deze stijf is en je pieken kan vormen. Als dit zo is, schep je lepel voor lepel de sucanat er door heen en mix je dit op de hoogste stand.

De kom met eigeel mix je ook voor ongeveer 5 minuten. Hier doe je vervolgens een theelepel pandanpasta doorheen en mix je nog even goed zodat het hele mengsel groen wordt.

Het eigeel (of groen 😉 ) schep je met een spatel door het eiwit. Doe dit rustig en met zo min mogelijk slagen, zo blijft het luchtig.

In een derde kom mix je de havermeel, kokosmeel, bakpoeder en zout. Dit mengsel schep je op dezelfde manier als hiervoor door het mengsel van eiwit en eigeel. Hou het zo luchtig mogelijk.

Ik gebruikte een tulband van 22 cm. Deze tulband hoef je niet in te smeren, maar je schept het mengsel zo in de vorm. 

Zet de bakvorm in de oven en laat hem garen voor 30 minuten. Test ook hier door middel van een satéprikker of de cake al gaar is.

Belangrijk is dat de cake na het bakken ondersteboven moet afkoelen, zodat hij niet inzakt! Zet deze op een of meerdere omgekeerde bakjes/kopjes. Let erop dat deze wel van gelijke hoogte zijn. 

Laat de cake afkoelen en snijd hem voorzichtig los als deze er niet vanzelf afkomt.

Klaar is je sponscake! Laat je weten als jij hem hebt gemaakt? Ben benieuwd!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.