Nieuwjaarsrolletjes (zonder suiker)

Als je in Drenthe of Groningen woont of hebt gewoond dan is de kans groot dat je ze kent: Kniepertjes en rolletjes! Ik ben in Drenthe geboren maar woon al bijna de helft van mijn leven in Groningen en elk jaar rond de jaarwisseling eet ik ze graag.

Kniepertjes (of knieperties in het Drents) zijn platte wafeltjes die men vaak eet aan het einde van het jaar. Het platte koekje symboliseert het ‘uitgevouwde’ jaar. Rolletjes (ook wel ‘Vegter’s rolletjes, of nieuwjaarsolletjes) eet men vaak in het begin van het nieuwe jaar. Dit symboliseert juist dat het jaar nog niet, onbekend en opgerold is.

In de versie zoals die normaal gesproken wordt gemaakt, zit veel boter en suiker. Uiteraard heb ik van beide varianten een gezondere variant gemaakt! Het enige dat je nodig hebt (naast de ingrediënten) is een wafelijzer, maar die is zo te bestellen op het internet.

Hieronder vind je het rolletjessrecept, bij recepten vind je het recept voor kniepertjes! Ik heb gebruik gemaakt van erythtritol in plaats van suiker. Dit kun je vinden in bijvoorbeeld de Ekoplaza. Het is een ideale vervanger voor suiker (wel iets minder zoet) en bevat geen calorieën. 

Je kunt kiezen voor margarine of voor roomboter. Margarine kan een betere keuze zijn omdat er minder verzadigde vetten in zitten. Roomboter kan juist een betere keuze zijn omdat hier geen transvetten in zitten (zoals wel bij margarine). Bij zoete producten zoals veel op deze website hanteer ik vaak: hoe dichter bij de natuur, des te gezonder. Gezond is namelijk op twee manieren te lezen: minder suiker en/of vet, of juist minder bewerkte producten. In dit geval kies ik nu dus voor de laatste optie. Als je hier vragen over hebt, kun je me altijd een bericht sturen!

Ingrediënten voor ongeveer 26 stuks:

  • 200 gram (volkoren) speltmeel
  • 100 gram (room)boter
  • 200 gram Erythritol
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 200 ml water

Smelt de boter in een pannetje en haal het van het vuur zodra deze gesmolten is. In een beslagkom meng je het speltmeel met erythritol en zout. Voeg de gesmolten boter en de eieren toe en roer goed door. Voeg als laatste het water toe en klop dit goed. Dit kan met een garde, of eventueel een mixer. Laat het ijzer heet worden en vet 1 keer in. Dit hoeft tussen de kniepertjes/rolletjes niet nog eens. 

Giet met een grote lepel (of kleine soeplepel) wat van het mengsel op het ijzer en knijp het ijzer dicht. Laat het ijzer voor iets meer dan een halve minuut dicht zitten. Als je deze weer opent en ze zijn lichtbruin, kun je het (nog erg zachte!) koekje met een spatel eruit halen. Leg deze op snijplank  en rol ze gauw om het uiteinde van een pollepel heen. Druk ze goed aan en blijf even wachten tot het rolletje iets harder is geworden. Dit gaat heel snel.

Rolletjes ‘horen’ met slagroom gevuld geserveerd te worden, maar dit is écht niet nodig met deze koekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.