Pepernoten

Hier hoef ik natuurlijk niet zoveel woorden aan vuil te maken. Elk jaar in januari heb ik weer spijt dat ik niet genoeg pepernoten in heb geslagen voor de rest van het jaar. Gelukkig voor ons lijkt de datum elke keer vervroegd te worden en liggen ze uiterlijk in augustus alweer in de meeste winkels!

Deze pepernoten bevatten wel wat suiker en vet in de vorm van kokosolie, maar ik heb een minimale hoeveelheid gebruikt. Dit zijn dus een gezondere versie van de pepernoten die je in de supermarkt vindt. 

Ohja, ik zeg al mijn hele leven pepernoten tegen kruidnoten, maar voor de volledigheid zijn dit ‘officieel’ kruidnoten. Maar hey, het is een eigen recept dus ik noem ze lekker pepernoten.

Ingrediënten voor ongeveer 50 stuks:

  • 130 gram volkoren tarwemeel
  • 25 gram oerzoet (ongeraffineerde suiker)
  • 1 ei
  • 3-4 eetlepels kokosolie
  • Halve theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanilleextract (optioneel)

Doe alle droge ingrediënten in een kom bij elkaar en meng dit. Doe het ei erbij, met de gesmolten kokosolie en vanillextract en kneed dit. Maak hier een grote bal van. Begin met 3 eetlepels kokosolie, maar voeg 1 eetlepel olie toe als het iets te droog is. Maak hier kleine balletjes ter grootte van 1,5 cm van en leg ze uit elkaar op bakpapier op een bakplaat.

In een voorverwarmde oven bak je de pepernoten 16 minuten op 160 graden. Laat nog even afkoelen als ze klaar zijn en geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.