Sinaasappelcake

Er valt een heleboel te vertellen over suiker en de manier waarop je lichaam dit verwerkt. Uiteindelijk reageert je lichaam hetzelfde op de suiker die in je lichaam komt. Wat dus vooral van belang is voor jezelf: hoeveel suiker komt er binnen en hoe puur is deze suiker? 

Als ik een gezond tussendoortje maak doe ik dat het liefst zonder gebruik van suiker. In deze cake heb ik er echter voor gekozen om dit wel te doen. Als ik bijvoorbeeld agavesiroop zou gebruiken, wordt de cake een stuk minder luchtig dan hij nu is. Toch zijn mijn tussendoortjes vaak wel zoet en dit komt dankzij het gebruik van dadels, honing of agavesiroop. Ook dit zijn suikers, maar in een natuurlijke vorm. 

Kristalsuiker, dat meestal wordt gebruikt in taarten/koekjes/snoep dat je in de winkel kunt kopen, wordt geraffineerde suiker genoemd. Dit is zo bewerkt dat er geen voedingsstoffen meer in zitten. Het zijn lege calorieën en bovendien werkt dit verslavend. Heb je wel eens gemerkt dat als je lange tijd geen bewerkte producten hebt gehad, je zin hierin ook minder aanwezig is? Dat komt dus door die suiker.

Hoe dan ook, voor deze cake heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt. Zoals met alle tussendoortjes op deze website, het is een gezond alternatief, maar eet ook dit met mate 😉

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 3 el suiker (bij voorkeur kokosbloesem)
  • 80 gram amandelmeel
  • 100 gram speltmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 biologische sinaasappel
  • 2 eetlepels agavesiroop

Verwarm de oven voor op 180 graden. Splits de eieren en doe het eiwit in een kom. Voeg daar de suiker aan toe. Zorg dat deze kom evenals de mixer schoon en vetvrij is, zo krijg je het eiwit stijf. Klop het eiwit stijf, zodat er pieken ontstaan. Of dat je de kom ondersteboven kan houden zonder dat het eiwit eruit valt.

In een andere kom mix je de eidooiers, de rasp van de sinaasappel, het sap van een halve sinaasappel, de kaneel en en de agavesiroop. Wil je liever een minder zoete cake? Dan zou je de agavesiroop weg kunnen laten.

Het is belangrijk dat je een biologische sinaasappel gebruikt. Als je de rasp gebruikt, is het zeker belangrijk dat er geen giftige stoffen (die normaal op de schil zitten van een niet biologische sinaasappel) ín je gerecht komen.

Als dit goed gemengd is, spatel je de speltmeel er door heen. Vervolgens spatel je ook de amandelmeel er door heen. Als dit goed gemengd is, spatel je ook het eiwit er doorheen. Spatelen zorgt ervoor dat het beslag zo luchtig mogelijk blijft. Voeg niet alle eiwit direct toe, maar beetje bij beetje. 

Vet je cakevorm in of leg er bakpapier in en schenk het mengsel in de cakevorm. Bak deze voor ongeveer 30 minuten. Klaar is cake!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.