Spinaziequiche met geitenkaas

Ik ben gek op quiches. Zeker als je niet meer zo lang in de keuken wil staan zodra je bezoek eenmaal over de vloer is. Dan kun je de quiche makkelijk van te voren maken en schuif je hem nog even in de oven voor je aan tafel gaat!

Quiches maak ik al jaren, maar ben er toch altijd wat huiverig voor omdat er tenslotte veel bladerdeeg in gaat, maar in dit geval ook veel crème fraîche en geitenkaas. Geitenkaas is een ideale combinatie met spinazie, maar het is wel erg vet. Ik besloot van mijn huidige recept af te wijken en wat met de ingrediënten te spelen. De quiche is nu een stuk gezonder en perfect om voor meerdere personen te serveren! Of hou lekker alles voor jezelf en dan kan je er de rest van de week van eten. Of invriezen. Ook al sport ik superveel en heb ik veel energie, ik blijf mijn hele leven liever lui dan moe, dus I get you.

Goed, genoeg over mij. Quiche. Hier komt ie:

Voor 1 quiche (bakvorm 22 of 24 cm, ongeveer vier personen)

  • 5 plakjes hartige taartdeeg
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 4 middelgrote eieren
  • 125 gram crème fraîche light
  • 400 gram (bij voorkeur verse) spinazie
  • 100 gram geitenkaas
  • 30 gram amandelschaafsel
  • 2 tenen knoflook
  • Extra vierge olijfolie

Laat de vijf plakjes hartige taartdeeg ontdooien en vet de bakvorm in. Zorg ervoor dat de bodem en een deel van de rand van de bakvorm wordt bedekt met deeg en prik daarna met een vork wat gaatjes in de bodem. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Haal 100 gram zongedroogde tomaten uit het potje en dep ze heel goed droog op keukenpapier. Er zit veel olie aan, en je krijgt het uiteraard nooit helemaal af (dat wil je ook niet), maar zorg dat je ze zo droog mogelijk maakt. Snijd ze daarna in kleine stukjes. 

Pers de knoflook en gooi deze in een grote pan/wok met een eetlepel olijfolie. Bak hierin de spinazie net zolang tot deze geslonken is. Zodra dat is gebeurd, laat je dit goed uitlekken in een vergiet/zeef. 

Ondertussen mix je de vier eieren in een kom en klop je deze los. Meng hierin de crème fraîche en de geitenkaas tot een redelijk glad mengsel en voeg daarna de uitgelekte spinazie en stukjes zongedroogde tomaten toe. 

Schenk het mengsel over de bodem van de bakvorm en zorg dat alles goed verdeeld is. Strooi tot slot het amandelschaafsel over het mengsel in en bak de quiche in ongeveer 35 minuten klaar.

Zelf eet ik vaak een kwart van de quiche (uiteraard afhankelijk van voor hoeveel personen ik hem maak) en eet ik daar verse soep bij. Recepten voor verse soepen volgen nog!

Ik heb altijd gemengde gevoelens over calorieën tellen. Ik doe het zelf wel graag en raad het (sommige) cliënten ook aan om besef te krijgen van hoeveel calorieën er nou eigenlijk in elk product zit. In een kwart van deze taart zit 425 calorieën. Het is echter geheel afhankelijk van je gewicht, je leeftijd én lengte om een conclusie te trekken over hoeveel calorieën nou bij jou en jouw doel passen. Daarnaast moet het absoluut geen obsessie worden en moet het niet je leven gaan beheersen, daar waak ik voor. Eten is superlekker, maar moet vooral ook leuk blijven. Wil je daar meer over weten? Maak dan een afspraak voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.