Stoofpeertjes

Het is herfst en naast dat ik dan denk aan pompoen en álles wat er tegenwoordig met pompoensmaak gemaakt wordt (de pumpkin spice latte’s van de Starbucks zijn er weer, jeej!), denk ik bij dit seizoen ook meteen aan stoofpeertjes.

Voor afgelopen weekend had ik ze echter nog nooit zelf gemaakt. Ik dacht dat het superlang zou duren en heel ingewikkeld zou zijn, en eerlijk gezegd heb ik daar heus niet altijd zin in.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat deze stoofpeertjes niet binnen 20 minuten op tafel staan, maar terwijl ze staan te koken kan jij gewoon met de rest van je leven verder, tot je kookwekker gaat.

Men neme zoveel stoofpeertjes als je op kunt/wil. Bij voorkeur kies je net zoveel peren zodat ze allemaal met het steeltje om hoog naast elkaar kunnen staan en niet omvallen als je er vocht overheen giet. Je schilt ze met een dunschiller en zet ze in de pan. Voor 8 peren gebruikte ik 400 ml bessensap en 100 ml water.

Ik ben opgegroeid met de gedachte dat je er veel (kaneel)suiker aan toe moest voegen en uiteraard wijn. Omdat ik kies voor een gezonde variant, kan het dus ook prima met bessensap en water. Voeg hier steranijs (2 stuks) en een kaneelstokje aan toe en breng het aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur laag en laat je het koken tot je het zacht genoeg vindt. Dat is ongeveer na 45 minuten.

Ik heb naast de stoofperen ondertussen een zoete aardappel gepoft in de oven. Dit doe je 45 minuten op 200 graden, nadat je de aardappel schoon heb gemaakt en met een vork hier en daar wat gaatjes in hebt geprikt. Besprenkel ze nog met wat olijfolie en leg ze op een ovenschaal. Een paar minuten voor beide gerechten klaar waren, heb ik een schnitzel van Valess in de pan gegooid en klaar is je (tevens vegetarische) herfstmaaltijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.