Volkoren appelnotencake

Ik hou van appeltaart. Als ik op een verjaardag ben en ik krijg die keuze, kies ik steevast voor de appeltaart. Het is ook vaak een taart waar net iets minder suiker/vet in zit dan een cheesecake of een slagroomtaart. Toch is een appeltaart natuurlijk alsnog niet gezond, er zitten gemiddeld 260 calorieën in een appelpunt.

Nu heb ik een recept voor een appelnotencake die datzelfde huiselijke gevoel geeft als je krijgt tijdens het bakken van een appeltaart, maar een die ook nog eens volkoren is! Volkoren houdt in dat er meer vezels in zitten. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel én is beter voor je darmen. Daarnaast zit er geen extra suiker in. Er zit wél boter in, maar de hoeveelheid heb ik minimaal gehouden. Er zitten per plakje ongeveer 150 calorieën in, 100 minder dan een appeltaart. Ook zit er 2,5 gram suiker in, vergeleken met 24 gram in de ‘gewone’ versie! Deze cake is dus een goede vervanger voor een stukje appeltaart.

Ingrediënten voor een cake (met ongeveer 12 plakken):

  • 2 zoete appels (om te bakken gebruik ik altijd fuji appels)
  • 125 gram volkoren meel (ik gebruik spelt, elke volkorenmeel voldoet)
  • 75 gram amandelmeel
  • 50 gram gemengde noten met cranberry’s
  • 40 gram gesmolten boter/kokosolie
  • 3 eetlepels stevia
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • Amandelschaafsel (ter decoratie)

Rasp de appels boven een kom. Afhankelijk van de appels die je gebruikt komt er veel vocht vanaf. Je kunt dit vocht prima meebakken, maar de cake wordt er wel iets vochtiger van. Het is maar net wat je fijn vindt!

Doe in diezelfde kom de stevia, bakpoeder, noten/cranberry’s en kaneel en roer even goed. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.  

Smelt de boter in een pan en giet deze vervolgens in een nieuwe kom. Hier doe je ook de eiren bij elkaar en roer deze goed door elkaar. Giet deze bij de kom met de appels en meng wederom goed. 

Voeg vervolgens de amandelmeel en het volkoren meel toe en zorg er voor dat alles goed gemengd wordt. Bekleed een cakevorm met bakpapier en schep de inhoud van je kom in de vorm. Er kan eventueel ter decoratie nog wat amandelschaafsel op.

Ik heb zelf het vocht van de appels weggelaten, en dan is 40 minuten op 180 graden prima. Als je het vocht van de appels wel gebruikt, doe het dan minstens 45 minuten en test dan even of-ie gaar is. Dit doe je door met een satéprikker midden in de cake te prikken. Als de satéprikker schoon blijft, is je cake gaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.