Volkoren chocolate chip cookies

Van die chocolate chip cookies van de Aldi, of die van de Albert Heijn. Er zitten ongeveer 12 in zo’n langwerpig pak, met een paarse glimmende verpakking. Weet je welke ik bedoel? Die heb ik veel gegeten tijdens mijn puberteit, zo lekker! Nu eet ik eigenlijk niet superveel chocola (behalve eens per maand), maar blijf ik wel gek op chocoladekoekjes. Helaas zitten er zo’n 100 calorieën in 1 koekje. Dat is op zich geen ramp natuurlijk, maar ik denk dat we allemaal weten dat het supermoeilijk is om het bij 1 koekje te laten!

Vandaar dat ik een variant op dit recept heb gemaakt. 1 koekje bevat 65 calorieën, dus 2/3 deel van de ‘originele’ versie. Echter heb ik volkoren speltmeel gebruikt, wat er voor zorgt dat je voller zit van mijn koekje. Daarnaast vind ik het altijd fijn om zelf iets te bakken zodat je nooit ‘te veel’ in huis hebt. Want al koop je het voor het bezoek, dan zit je er later mee opgescheept. En hoewel ik heus discipline heb: wat ik in huis haal, gaat (ooit) op. Dus als je daarin ook maar een beetje op me lijkt, is het dan handige om iets te bakken waarvan je weet wat er in zit én je dus niet meteen met een lading koekjes zit.

Ingrediënten voor 8 stuks:

  • 70 gram volkoren speltmeel
  • Snufje zout
  • Een theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2,5 eetlepels melk
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 1 eetlepel chocolatechips (20 gram) 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe eerst de droge ingrediënten in een kom en meng dit goed: speltmeel, zout, bakingsoda, suiker en de chocolate chips Ze ondertussen een pan op het vuur en laat daarin de eetlepel kokosolie smelten. Voeg dit toe aan je mengsel, evenals de 2 eetlepels melk en vanille extract. Je kunt dit nu met je handen gaan kneden tot je er een bal van maakt. Is het mengsel nog iets te droog? Voeg dan nog wat melk toe. Maak 8 kleine balletjes van je deegbal.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk de balletjes op je bakpapier zodat ze plat worden. Laat wat ruimte tussen de koekjes, want de koekjes zetten uit. Bak ze 8 minuten op 180 graden. Belangrijk is dat je na het bakken de oven open doet, maar de koekjes nog zo’n 10 minuten in de oven laat zitten. Daarna zijn ze klaar om op te eten!

Je kunt in plaats van de chocolate chips ook kiezen voor stukjes pure chocolade van een chocoladereep. In dat geval smelt de chocola binnen je koekje. De chocolate chips zijn namelijk ‘bakvast’ wat betekent dat ze ook weer hard worden als de koekjes zijn gebakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.